TF-signaal verdwijnt, gevolgen voor uw boiler

Uw boiler

Warmt uw elektrische boiler tijdens de goedkopere uren in de nacht automatisch op? Dan wordt uw boiler waarschijnlijk automatisch aangezet door het toonfrequent-signaal (TF-signaal). Op 1 juli 2021 verdwijnt dit signaal. Mogelijk krijgt uw boiler dan geen seintje meer op om automatisch op te warmen.

Wilt u weten of dit bij u het geval is en wat u kunt doen? Volg dit stappenplan.

Moet uw boiler worden aangepast voor 1 juli 2021?

Veelgestelde vragen

  • Nee, de slimme meter zelf stuurt geen andere apparaten aan. Daarom kunt u uw boiler niet in- of uitschakelen met de slimme meter.  Als u uw boiler wel automatisch wilt laten verwarmen op bepaalde tijdstippen, vraag dan aan een erkend installateur naar de mogelijkheden.

    Een slimme meter is wel noodzakelijk voor dubbeltarief. Dus besluit u een boilerklokje te laten installeren door een installateur en u wilt de boiler in de daluren laten opwarmen tegen daltarief? Dan heeft u een slimme meter nodig.

  • Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Liander. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.

  • Liander zet het TF signaal in alle gebieden uit op 1 juli 2021.