Voordelen van zonnepanelen én de slimme meter

Voordelen zonnepanelen én slimme meter

De salderingsregeling blijft tot 2023 van kracht. Dat is goed nieuws voor de bezitters van zonnepanelen. Hierdoor kunnen zij de opwekte energie die ze niet verbruiken tot 2023 terugleveren aan het net en krijgen ze daarvoor dezelfde vergoeding als dat ze voor energie betalen.

Meer inzicht in de opwek van energie 

Na 2023 zal de salderingsregeling waarschijnlijk veranderen. Er komt óf een subsidie op elke teruggeleverde kWh aan het net óf een subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Een doorn in het oog van de bezitters van zonnepanelen, want de volledige vergoeding van de teruggeleverde energie blijft na 2023 waarschijnlijk uit. En daarom wil de slimme meter nog weleens geweigerd worden. Dat is jammer, want in combinatie met de slimme meter krijgen bezitters van zonnepanelen juist meer inzicht in de opwek van energie. Daarom zetten we de voordelen op een rij.

Voordelen slimme meter voor bezitters van zonnepanelen

 1. De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude meter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt.

 2. De slimme meter heeft vier telwerken. Twee voor de afname van energie (een piek en een dal) en twee voor de teruglevering (een piek en een dal). Door dit telwerk kun je exact zien wat en wanneer je teruglevert aan het net.
   
 3. De slimme meter kan op externe apparaten, zoals de stofzuiger en de televisie, worden aangesloten, waardoor het inzicht in het energieverbruik nog overzichtelijker wordt.
   
 4. Aan de hand van de energieverbruiksoverzichten kun je per maand zien hoeveel energie je hebt opgewekt en hoeveel je hebt verbruikt. Zo kun je per maand reële doelen stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door de was te laten draaien wanneer de zon schijnt.
   
 5. Daarnaast zal in de toekomst het tarief van energie veel meer flexibel zijn. Op dagen wanneer de zon goed schijnt of het flink waait zal het goedkoper zijn dan wanneer de zon niet schijnt. Met een slimme meter en een passende app kan je hier goed op inspelen. Hij geeft jou een seintje wanneer het tarief laag is en jij zet de wasmachine aan. Zo wordt energie besparen, en dus geld, wel heel makkelijk!

Lees meer over energie opwekken en terugleveren.