Pelletkachel

Pelletkachel

Bij een pelletkachel worden zogenaamde houtpellets, gemaakt van samengeperst hout, verbrand. Pelletkachels hebben een hoger rendement dan open haarden en gewone houtkachels. Pelletkachels stoten minder fijnstof uit dan houthaarden, maar ook bij pelletkachels komt wel fijnstof vrij. Het gebruik van hout als brandstof leidt wel tot een lagere uitstoot van broeikasgassen dan bij een HR-ketel op gas.

Een pelletkachel verwarmt de ruimte waarin deze staat verwarmd (meestal de woonkamer). Overige ruimtes worden niet verwarmd. Dan heb je een pelletkachel-cv nodig. We onderscheiden drie typen kachels die hout gebruiken als brandstof. Namelijk de pelletkachel, pelletkachel-cv en biomassaketel.

Met de zogenoemde pelletkachel-cv kunnen meerdere ruimtes worden verwarmd door warme lucht via buizen naar andere kamers te blazen (‘kanalisatie’) of door er radiatoren en/of vloerverwarming op aan te sluiten.

De biomassaketel, verbrandt biomassa, zoals houtpellets, houtsnippers (chips) of houtblokken. Deze ketel werkt hetzelfde als een HR-ketel, met als enig verschil dat deze op hout werkt in plaats van op aardgas. De ketel zelf geeft nauwelijks warmte af en staat in een aparte ruimte, bijvoorbeeld in de bijkeuken of garage.

Door hout in de ketel te verbranden, wordt heet water geproduceerd dat naar de radiatoren of vloerverwarming gaat. Het systeem kan ook voor warm water zorgen (ook wel combisysteem genoemd).

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.