Overige alternatieven voor aardgas

Overige alternatieven

Naast de genoemde alternatieven voor aardgas zijn er nog een aantal oplossingen, welke waarschijnlijk minder frequent toegepast zullen gaan worden.

Micro-WKK

Een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK), ook wel HRe-ketel genoemd, is een apparaat dat bij huishoudens geplaatst kan worden ter vervanging van de HR/combi-ketel. Een micro-WKK werkt net als een conventionele CV-ketel, echter naast warmte wordt gelijktijdig ook elektriciteit geproduceerd. 

Brandstofcel (op waterstof)

Een brandstofcel is een warmtekrachtkoppeling waarbij via een chemische reactie met waterstof energie opgewekt wordt. Wanneer de gebruikte waterstof duurzaam is, kan dit een duurzame manier zijn voor het produceren van elektriciteit en warmte voor een woning. 

Pelletkachel

Bij een houtpelletkachel worden houtpellets, gemaakt van samengeperst hout, verbrand. De kachels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. Het gebruik van hout als brandstof leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen dan bij een HR-ketel op gas, als de pellets duurzaam geproduceerd zijn.

Zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u op een duurzame manier uw water verwarmen. Het is niet alleen duurzaam, u kunt ook bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen. In de zomer levert de zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet helemaal. Daarom wordt de zonneboiler meestal gebruikt in combinatie met een warmtepomp. 

 

 

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.