Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

De inzet van een hybride warmtepomp is een makkelijke manier om het gasverbruik van een woning te verminderen, omdat er geringe aanpassingen nodig zijn in de woning en de benodigde investering laag is. Deze warmtepomp is geschikt tijdens de overgang naar een volledig duurzame energievoorziening, aangezien u dan al van het aardgas afstapt in afwachting van de definitieve duurzame energiebron die in uw wijk toegepast gaat worden.

Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een reguliere warmtepomp (zoals beschreven in elektrische warmtepomp), met als verschil dat deze samenwerkt met een HR-ketel. (Aard)gas blijft in deze variant nodig. De bestaande HR-ketel blijft in gebruik en springt bij als het bijvoorbeeld heel koud is of als er veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp kan gebruik maken van buitenlucht, ventilatielucht en bodemtemperatuur. In principe is de hybride warmtepomp overal toepasbaar, mits er ruimte is voor een buitenunit of bodembron, ofwel er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. Extra isolatie is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk.

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.