Brandstofcel (op waterstof)

Brandstofcel (op waterstof)

Een brandstofcel is een warmtekrachtkoppeling waarbij via een chemische reactie met waterstof energie opgewekt wordt. In een brandstofcel wordt via een chemische reactie energie opgewekt. Waterstof en zuurstof reageren in de brandstofcel tot energie (warmte & elektriciteit) en water. Een brandstofcel kan ook werken op biogas of groen gas, dan is er een voorbehandelingsstap (stoom-reforming) nodig om waterstofrijk gas te maken uit koolstofrijke gassen.

De huishoudelijke brandstofcel produceert warmte en elektriciteit in vaste verhouding. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om de energiebehoefte van een woning op een duurzame manier in te vullen.

Door het lage thermisch vermogen (0,6 kW) van een brandstofcel is in de winter normaal gesproken nog steeds een aanvullende warmtebron nodig. Voor huishoudens is een brandstofcel een dure oplossing. Daarnaast zijn brandstofcellen niet geschikt om snel aan en uit te schakelen. Vanwege deze twee aspecten leent een brandstofcel zich meer voor toepassingen in utiliteitsgebouwen dan in woningen. Brandstofcellen worden nog amper toegepast in Nederland.

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.