Wat weet jij van energie?

Wat weet jij van energie?

Energie is hot! En dan vooral om over te praten. Is het groen, is het duurzaam of draagt het bij aan het verbeteren van het milieu? Maar er zijn nog veel meer onderwerpen met betrekking op energie om aan te snijden. Wij zetten een paar interessante weetjes voor je op een rij.

Retourtje Amsterdam-New York

Vlieg je binnenkort naar New York? Dat klinkt als een leuk tripje, maar wist je dat een retourtje Amsterdam-New York per passagier evenveel energie kost als het verwarmen van een gemiddelde Nederlandse woning voor maar liefst zes maanden. In de Verenigde Staten gebruiken ze twee keer zoveel energie als in China. En dat terwijl er in vergelijking met China vier keer zo weinig mensen wonen.

Energie in huis

  • Beeld- en geluidsapparatuur nemen samen zo’n 12% van het energieverbruik in huis voor hun rekening. Benieuwd waar de rest van het energieverbruik naar toe gaat? Met een slimme meter heb je beter inzicht in jouw energieverbruik.
  • Een spaarlamp gaat tien keer langer mee dan een gloeilamp en gebruikt een vijfde van de stroom vergeleken met een gloeilamp. Het argument dat een spaarlamp duurder is dan een gloeilamp gaat dus niet op.
  • Eén op de vier mensen in de wereld heeft géén beschikking tot elektriciteit.
  • Nederland moet in 2050 ‘aardgasvrij’ zijn. Nederland moet het energiesysteem verduurzamen om klimaatveranderingen tegen te gaan. Veel mensen gebruiken aardgas momenteel om te koken of om hun huis te verwarmen. De transitie naar een gasvrije omgeving is een enorme uitdaging. En als je zelf wat wil doen, dan kan de slimme meter je inzicht geven in je energieverbruik. Liander heeft tot nu toe al 1.882.596 slimme meters geplaatst.
  • Wist je dat we in Nederland drie keer zoveel energie verbruiken voor de verwarming dan voor elektriciteit? Op het gebied van isoleren van bijvoorbeeld woningen is dus ook nog veel winst te behalen. Betere isolatie zorgt voor minder energie voor het verwarmen van een huis.

Groot, groter, grootst

De grootste zonnecentrale van de wereld staat in Marokko. In de Sahara, vlakbij Ouarzazate, ligt zonnepark Noor 1. In het park liggen honderdduizenden spiegels van elk 12 meter hoog die in 2018 een vermogen van 580 megawatt moeten leveren. Genoeg om 1,1 miljoen Marokkaanse gezinnen van energie te voorzien.

Het grootste windmolenpark van de wereld komt in Nederland te liggen. Windpark Borssele, voor de kust van Vlissingen, levert straks zo’n 700 megawatt op. Na de aanleg van Borssele zullen er nog vier van dit soort parken voor de Zeeuwse en Noord- en Zuid-Hollandse kust volgen. Samen moeten deze parken 3.500 megawatt aan energie leveren.

Bron: Liander, Energiegenie, natuurlijk Duurzaam, Rijksoverheid, KIJK magazine.