All-electric concepten

(All-)electric concepten

Bij all-electric concepten wordt de volledige energievraag elektrisch ingevuld. Er wordt dus geen gas meer gebruikt voor verwarming, warm tapwater en koken.

Elektrische warmtepomp

Voor het verwarmen van de woning en warm water wordt een warmtepomp gebruikt. Bij volledig elektrisch wonen komt wel wat kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel en overal dubbel HR++ of tripple glas.
  • Lage temperatuur verwarmingssysteem (vloer- en/of wandverwarming).
  • Zonneboiler of een andere manier om water voor de kranen en douche extra te verwarmen.

Nul-op-de-Meter (NOM)

Een NOM-woning is een woning die zelf evenveel of meer elektriciteit opwekt als verbruikt. Een all-electric woning dus, die;

  • naast een warmtepomp ook zonnepanelen heeft, waardoor deze het als het ware zelfvoorzienend is.
  • is aangesloten op het bestaande elektriciteitsnetwerk. Er zijn namelijk momenten waarop de woningen meer energie verbruiken dan dat ze opwekken en andersom.
  • Een Nul-op-de-Meter (NOM) project heeft vaak een grote impact op het net. Het is van belang dat Liander op tijd op de hoogte is van NOM projecten, omdat Liander hiervoor werkzaamheden moet inplannen en uitvoeren.

Collectieve warmtepomp

Warmtepompen kunnen zowel collectief als individueel (op gebouwniveau) worden ingezet. Bij collectieve inzet moet ook een distributienet worden aangelegd om de individuele gebouwen te kunnen voorzien van warmte (en/of koude). Collectieve verwarmingssystemen, zoals blokverwarming en warmtelevering kunnen energie besparen. Of dit ook gebeurt, is afhankelijk van een aantal zaken waaronder;

  • de energetische kwaliteit van zowel de woning als de warmteopwekking,
  • het temperatuurniveau en regeling van het systeem,
  • de kwaliteit en totale leidinglengte van het distributienet.

Elektrische CV-ketel

Een elektrische CV-ketel werkt zoals de term al aangeeft op elektriciteit. Een elektrische CV-ketel produceert geen koolmonoxide en er is geen rookgaskanaal nodig, zoals bij een CV-ketel op gas. In veel gevallen is het echter niet interessant omdat het elektriciteitsverbruik hoog is.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen kunnen worden ingezet voor het verwarmen van een woning. Deze techniek is vooral geschikt als bijverwarming of voor het verwarmen van weinig gebruikte ruimtes. 

Instant heater

Een instant heater is een  kleine elektrische cv-ketel. Met behulp van weerstand wordt elektriciteit omgezet in warmte die het water verwarmt. De instant heater wordt met name gebruikt als warmwatervoorziening in de badkamer en keuken. 

 

 

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.