Een veilige meterkast

Een veilige meterkast

Liander beheert het netwerk van gas en stroom tot in uw meterkast. De meters en de aansluitkast zijn nog van Liander, alles na de meter is uw verantwoordelijkheid. Zoals de groepenkast en de aardlekschakelaar. Een veilige meterkast is uiteraard erg belangrijk. 

Houd de meterkast opgeruimd

De meterkast is geen opbergkast. Houd 'm vrij en schoon, zodat u, maar ook uw installateur en onze meteropnemer, er altijd bij kunnen:

  • Bewaar geen gevaarlijke stoffen in de meterkast. Gevaarlijke stoffen zijn licht ontvlambaar. Een elektrische vonk kan zo brand veroorzaken. Ook is het in de meterkast vaak warmer dan in het rest van het huis.
  • Berg niet teveel spullen op in de meterkast. Wanneer er allerlei spullen tegen de technische installatie worden geplaatst, kan deze zijn warmte niet goed kwijt. Bovendien kunt u door te schuiven een leiding beschadigen of scheef duwen.
  • Stoot niet met (zware)voorwerpen tegen de installatie. Hierdoor kan de installatie beschadigen.
  • Voor nieuwbouw en verbouw zijn richtlijnen van de meterkast beschreven.

Controleer de aarding 

U bent zelf verantwoordelijk voor een goed werkende aarding van de elektrische installatie van uw woning vanaf de meter. Een goede aarding biedt bescherming tegen aanraking van elektrische apparaten of andere metalen delen welke door een defect onder spanning kunnen komen te staan. Wat kunt u zelf regelen:

  • Wij adviseren om ten minste tweemaal per jaar te testen of de aardlekschakelaar nog goed functioneert. Een aardlekschakelaar is een extra beveiliging van uw stroomvoorziening. Het schakelt de stroom uit als er lekstroom naar de aarde wegvloeit. 
  • Wanneer u twijfelt of alles in uw woning goed geaard is, adviseren wij een erkend installateur in te schakelen. De installateur kan dan voor u de installatie in uw woning controleren. Dit moet u zelf regelen. Bij een huurwoning adviseren wij eerst contact op te nemen met uw verhuurder. 
  • Meer informatie over aarding.

Wees voorbereid

Zorg ervoor dat u in de meterkast een zaklantaarn heeft liggen, voor het geval de stroom onverhoopt uitvalt. Hang ook het nationale storingsnummer 0800-9009 op een zichtbare plaats in de meterkast, samen met het nummer van een erkend installateur. Woont u in een huurwoning? Neem dan eerst contact op met de verhuurder of met uw woningcorporatie.

Veiligheid op energieveilig.nl en energiefraude

U vindt meer praktische informatie over veiligheid en risico's van energie en gas bij u thuis op energieveilig.nl. EnergieVeilig is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse netbeheerders. 
Vermoedt u dat er met uw meter(kast) gefraudeerd is? Meld uw vermoeden van energiefraude bij Liander.