Een geschikte aansluiting voor elektrisch rijden

Aansluiting elektrisch rijden

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Een milieubewuste keuze, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Om uw elektrische auto op te laden heeft u een laadpaal nodig. Voor een eigen laadpaal moet uw aansluiting zwaar genoeg zijn en uw meter geschikt.

Elektrisch rijden en opladen

Nu er meer mensen elektrisch gaan rijden, zorgt de gemeente voor het plaatsen van laadpalen en oplaadpunten in de openbare ruimte. Via oplaadpalen.nl vindt u de dichtstbijzijnde laadpalen bij u in de buurt. Ook kunt u via deze website uw type voertuig selecteren of een adres invoeren vanaf waar u uw voertuig wilt opladen. Toch zijn er ook veel mensen die hun elektrische auto thuis willen opladen. Dat kan alleen als uw aansluiting daarvoor geschikt is.

Is uw aansluiting geschikt voor elektrisch rijden?

Als u een eigen laadpaal wil, moet u daarvoor de goede aansluiting hebben. Het opladen van een elektrische auto kost veel stroom. Overleg welke capaciteit u nodig heeft met het bedrijf dat de laadpaal bij u plaatst.

Hoe vraag ik een verzwaring aan?

U vraagt een verzwaring aan via mijnaansluiting.nl. Laat u altijd adviseren door een erkend installateur

Wat kost een verzwaring?

De kosten van een verzwaring hangen af van het soort verzwaring. Van 1-fase naar 1-fase? Of van 1-fase naar 3-fasen. Laat u adviseren door een erkend installateur.  

Wie regelt wat?

  • Een laadpaal in de openbare ruimte vraagt u aan bij uw gemeente. 
  • Een laadpaal op uw eigen terrein regelt u bij een gespecialiseerde bedrijf
  • Voor advies over de zwaarte van uw aansluiting kunt u terecht bij het gespecialiseerde bedrijf dat de laadpaal plaatst of een erkend installateur.
  • U bent in sommige gevallen zelf verplicht om uw meterkast voor te bereiden op de verzwaring, zoals een 4 polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar. 
  • Een erkend installateur kan de voorbereidende werkzaamheden aan de meterkast voor u uitvoeren. 
  • Een verouderde slimme meters kunnen niet op de laadpaal worden aangesloten. Vraag uw installateur of uw meter geschikt is. U kunt als nodig een nieuwe slimme meter aanvragen.
  • Liander is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verzwaring van uw aansluiting na uw aanvraag. Meestal vragen we hier een aannemer voor.