Hoofdzekering: Smelt of automaat?

De hoofdzekering

De hoofdzekering zit in de meterkast voor de veiligheid. De hoofdzekering schakelt de stroom uit bij kortsluiting of overbelasting. Er bestaan twee soorten hoofdzekering. De smeltzekering en de hoofdautomaat. Nieuwe aansluitingen krijgen altijd een hoofdautomaat.

Hoofdautomaat

De hoofdautomaat is een automatische zekering met een schakelaar. Bij kortsluiting of overbelasting schakelt deze uit. Hierna is deze weer aan te schakelen. Daarvoor met de overbelasting of kortsluiting wel eerst ongedaan worden gemaakt. De meeste huishoudens met een hoofdautomaat hebben een aansluiting met een aansluitwaarde van 25A of 40A. Aansluitingen van 40A zijn altijd met een hoofdautomaat uitgevoerd.

Smeltzekering

De meeste huishoudens hebben nog een smeltzekering als hoofdzekering in hun meterkast met een aansluitwaarde van 25A of 35A. Aansluitingen van 35A zijn altijd met een smeltzekering uitgevoerd. In een smeltzekering/-veiligheid zit een elektrisch geleidende draad in een gesloten huis van bijvoorbeeld keramiek. De smeltdraad smelt door als er door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom door de 'smeltdraad' loopt. Hierdoor valt de stroom weg in huis. Als dit gebeurt moet u contact opnemen met Liander via het gratis storingsnummer 0800-9009.

Kijk zelf hoe zwaar uw aansluiting is

U kunt de zelf controleren wat voor aansluiting u heeft door met uw meternummer in te loggen. U vindt dan de zwaarte (aansluitwaarde) van uw aansluiting. Het is dan niet direct duidelijk wat voor hoofdzekering u heeft.

Zelfde netwerkkosten

De netwerkkosten voor de 35A-aansluitingen zijn hetzelfde als de netwerkkosten voor de 40A-aansluitingen.

Smeltzekering of hoofdautomaat?

Bij een aansluitwaarde van 1x35A of 3x35A is het zeker dat u een smeltzekering heeft. Bij een aansluitwaarde van 1x40A of 3x40A heeft u altijd een hoofdautomaat. Voor de overige aanlsluitingen is het niet direct duidelijk wat voor hoofdzekering u heeft. U kunt het natuurlijk door een erkend instalateur laten controleren.