Buurtaanpak stroomnet Wormerveer
Buurtaanpak Wormerveer
Buurt Wormerveer-Noord
Nederland groeit en verduurzaamt. We gebruiken en wekken zelf steeds meer stroom op. Ook bij u thuis en in de buurt waar u woont, komen steeds meer zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen en andere apparaten. Dat vraagt veel van het stroomnet. Er ontstaan files op het net: dan schakelen de zonnepanelen af of knippert het licht. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen, daarom hebben we een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Dit betekent dat we in een hele buurt in één keer het stroomnet versterken. Zo beperken we de overlast in de buurt. We gaan dit in het hele land doen. Lees hier meer over de buurtaanpak. In Wormerveer pakken we de buurt Wormerveer-Noord aan.
Wat gaan we doen?
We bouwen 6 nieuwe en vernieuwen 8 bestaande elektriciteitshuisjes. Daarnaast leggen we meer kabels en vervangen we de bestaande kabels. We verdelen het werkgebied in 4 delen die we achter elkaar aanpakken. Zo blijft de buurt altijd bereikbaar. Aannemer Stam & Co voert deze werkzaamheden uit. We zijn half februari 2023 begonnen met de werkzaamheden in deel 1. We verwachten in april 2024 klaar te zijn in Wormerveer-Noord.
Hoe ziet zo'n elektriciteitshuisje eruit?
Liander werkt met standaard elektriciteitshuisjes, alleen de kleur kan verschillen. In overleg met de gemeente Wormerveer is gekozen voor de kleur antraciet grijs. Zo ziet zo'n huisje eruit.
Blijf op de hoogte via de BouwApp
Wilt u op de hoogte blijven van onze projecten? Scan de QR-code om de Liander BouwApp gratis te downloaden. Zoek vervolgens in de app op uw woonplaats. Als er een project is aangemaakt, opent u het project en klikt u op 'Volgen'. Zo kunt u de meest actuele planning bekijken en houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook kunt u via de BouwApp contact met ons opnemen.
Lukt het niet om de QR-code te scannen, klik dan hier voor de Apple App store en klik hier voor de Google Play App store

Planning | Wat gaan we doen? |
februari – september 2023 |
We zijn gestart met het vernieuwen van het stroomnet in deel 1
|
medio september - medio december 2023 |
Voorlopige planning van de werkzaamheden in deelgebied 2 |
medio november - medio maart 2024 |
Voorlopige planning van de werkzaamheden in deelgebied 4 |
eind januari – medio april 2024 |
Voorlopige planning van de werkzaamheden in deelgebied 3 |
Heeft u nog vragen over de voorbereiding of de planning?
Neem dan gerust contact op met Liander Klant Contact via 088 542 63 23 (ook buiten kantooruren). Is de aannemer al aan het werk in uw buurt en heeft u daar vragen over? Bel of mail naar Aniek Baltissen omgevingsmanager Liander via aniek.baltissen@alliander.com of bel 06-81 06 58 64 (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur).
Veelgestelde vragen
-
Zijn er stroomonderbrekingen tijdens de werkzaamheden?
Als we uw huisaansluiting op het vernieuwde net overzetten is het nodig dat we de elektriciteit tijdelijk afsluiten zodat onze monteurs veilig hun werk kunnen doen. Geldt dit voor u? Dan krijgt u ongeveer 3 werkdagen van tevoren hierover per post een brief. Daarin vindt u de datum en het tijdstip van de onderbreking.
Hier vindt u tips hoe u uzelf kunt voorbereiden op een stroomonderbreking. -
Wat is de verwachte hinder en bereikbaarheid van mijn locatie?
We moeten de werkzaamheden verrichten op de locatie waar de kabels liggen. Dit is vaak in de trottoirs en/of de weg. Het kan zijn dat tijdens de werkzaamheden (een deel) van het trottoir en/of weg hierdoor niet beschikbaar is. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken leggen we planken neer over de opgebroken weggedeelten, zodat woningen en/of bedrijfspanden bereikbaar blijven. We zetten het werkgebied af en plaatsen waarschuwingsborden.
Voorafgaand en gedurende de werkzaamheden slaan wij bij u in de buurt materiaal op. Ook hierbij proberen wij eventuele hinder tot een minimum te beperken.
-
Waarom komen er in een keer zoveel elektriciteitshuisjes bij?
Liander wil het elektriciteitsnet klaar maken voor de toekomst. Dat betekent dat het elektriciteitsnet in de hele buurt uitgebreid en verzwaard moet worden. Daarvoor hebben we veel elektriciteitshuisjes nodig die we op korte termijn in de buurt plaatsen. Lees hier meer over onze buurtaanpak.
-
Waarom worden/zijn deze locaties voor de elektriciteitshuisjes gekozen?
Een locatie voor een elektriciteitshuisje wordt zorgvuldig met de gemeente geselecteerd. Er wordt rekening gehouden met de volgende criteria:
- Een huisje kan maximaal 200 woningen van stroom voorzien.
- Om te garanderen dat alle woningen in uw buurt voldoende kwaliteit netspanning hebben, mag er een maximale afstand van 200 meter tussen de woningen en het elektriciteitshuisje zitten.
- Verder moet het huisje altijd goed bereikbaar zijn voor onze monteurs.
Ook bekijkt de gemeente hoe het elektriciteitshuisje past binnen de ruimtelijke inrichting van de gemeente.
-
Wat merk ik van zo'n elektriciteitshuisje in mijn buurt?
Op deze pagina leest u meer over elektriciteitshuisjes.
-
Kunnen jullie tijdens deze werkzaamheden dan ook meteen mijn aangevraagde verzwaring van mijn huisaansluiting realiseren?
Dit kan helaas niet. We zijn aan het onderzoeken of we in de toekomst aanvragen voor een verzwaring van een huisaansluiting gelijktijdig met andere werkzaamheden kunnen uitvoeren. Als dit mogelijk blijkt te zijn dan brengt Liander haar klanten hiervan op de hoogte.
-
Waar kan ik melden dat een elektriciteitshuisje is beschadigd?
U kunt schade aan een elektriciteitshuisje melden via dit formulier. Denk hierbij aan graffiti, onkruid, stormschade, lekkende daken of bijvoorbeeld deuren die niet goed sluiten.
-
Welke werkzaamheden voert de gemeente Wormerveer uit?
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Zaanstad.