Liander werkt aan het gas- en elektriciteitsnet in de binnenstad van Amsterdam

Liander werkt in Amsterdam

Vanaf januari 2023 wordt er veel gewerkt in uw buurt. Een kademuren project, het verbeteren van de fietsroute Nieuwmarkt en diverse kabel- en leidingwerkzaamheden. Liander gaat het elektriciteit- en gasnet upgraden. U ziet ons van februari tot en met december 2023 aan het werk in de Doelenstraat, Oude Hoogstraat, Nieuwe Hoogstraat, Zuiderkerkhof en omliggende straten.

Waarom is dit nodig?

Liander is in Amsterdam eigenaar en beheerder van de elektriciteits- en gasnetten. Eén van onze taken is het uitbreiden, onderhouden en vernieuwen van deze energienetten. De vraag naar elektra neemt snel toe. Denk bijvoorbeeld aan alle elektrisch koken en verwarmen, maar ook komen er steeds meer laadpunten voor auto’s en OV. Daarom leggen we extra elektrakabels aan. Zo zorgen we ervoor dat we aan de toenemende vraag naar elektra kunnen blijven voldoen. Ook vervangen we de oude gasleidingen in de stad. Dit is nodig om de leidingen klaar te maken voor andere, duurzame energiebronnen in de toekomst.

De werkzaamheden kunnen overlast in uw buurt veroorzaken. Hieronder vindt u informatie over de werkzaamheden die wij gaan uitvoeren, de planning en wat dit voor u betekent. 

Planning

Afgelopend mei zijn de werkzaamheden stilgelegd in verband met de feestdagen. Hierdoor is de planning - en de volgorde waarin we de werkzaamheden uitvoeren - aangepast. Dit betekent dat we wellicht op een ander moment bij u in de straat aan het werk zijn.  

Fase Straat Start Einde Duur werkzaamheden
2 Zanddwarsstraat 21 augustus 15 september 4 weken
5 Zandstraat en Zuiderkerkhof 18 september 13 oktober 4 weken
6 Paulusbroedersluis (brug 215), Bushuissluis (brug 224) e.o. 25 september 6 oktober 2 weken
7 Diverse locaties in het gebied 9 oktober 20 oktober 2 weken
4 Oudezijds Voorburgwal en Varkenssluis (Brug 204) 16 oktober 17 november 5 weken
9 Sint Antoniesbreestraat 13 november 1 december 3 weken
8 en 9 Zanddwarsstraat, Zandstraat en Zuiderkerkhof 20 november 1 december 2 weken
11 Zandstraat (tussen Kloveniersburgwal en Zanddwarsstraat) 20 november 1 december 1,5 week
12 Zanddwarsstraat (tussen Raamgracht en Zandstraat) 27 november 8 december 1,5 week

Vragen?

Heeft u nog vragen over de voorbereiding of de planning? Neem dan gerust contact op met Liander Klant Contact via 088 542 63 23 (ook buiten kantooruren). 

Vragen over het project kunt u ook stellen aan Stefan Dorrestein per e-mail via stefan.dorrestein@alliander.com
 

Veelgestelde vragen

 • Als we de elektriciteitskabels vervangen, is het nodig dat we de elektriciteit tijdelijk afsluiten zodat onze monteurs veilig hun werk kunnen doen. Geldt dit voor u? Dan krijgt u ongeveer 3 werkdagen van tevoren hierover per post een brief. Daarin vindt u de datum en het tijdstip van de onderbreking.
  Hier vindt u tips hoe u uzelf kunt voorbereiden op een stroomonderbreking. 

 • Als er werkzaamheden aan het gasnet gedaan worden, halen we tijdelijk de druk van de gasleidingen af, zodat onze monteurs veilig hun werk kunnen doen. U krijgt hierover ongeveer 3 werkdagen van tevoren per post een brief. Hierin staat de datum en het tijdstip van de onderbreking.
  Hier vindt u tips hoe u uzelf kunt voorbereiden op een gasonderbreking.

  Incidenteel moeten er voorafgaand aan de gaswerkzaamheden ook werkzaamheden bij mensen thuis plaatsvinden. Als dit het geval is, dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.   

 • We moeten de werkzaamheden verrichten op de locatie waar de kabels en leidingen liggen. Dit is vaak in de trottoirs en/of de weg. Tijdens de werkzaamheden is een deel van het trottoir en fietspad niet beschikbaar.

  Om de hinder zoveel mogelijk te beperken leggen we rijplaten neer zodat de opritten naar de woningen ook met de auto bereikbaar blijven.

  Voorafgaand en gedurende de werkzaamheden slaan wij materiaal in de buurt op. Hiervoor worden enkele parkeerplaatsen gebruikt. Ook hierbij proberen wij eventuele hinder tot een minimum te beperken.