Liander werkt aan wadkabel Ameland

Wadkabel Ameland

Liander legt twee extra elektriciteitskabels aan tussen het vasteland en Ameland. De uitbreiding van het elektriciteitsnet is nodig om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities van Ameland. De nieuwe verbindingen zijn naar verwachting eind 2021 gereed. Hieronder vindt u informatie over de werkzaamheden die wij uitvoeren voor het aanleggen van deze wadkabel. 

 
Start voorbereiding Februari 2019
Start werkzaamheden Halverwege 2021
Verwachte einddatum werkzaamheden Eind 2021
Soort werkzaamheden Aanleggen nieuwe elektriciteitskabels tussen Holwerd en Ameland
Uitvoering namens Liander Nog niet bekend

Duurzaam Ameland

Onder de vlag 'Duurzaam Ameland' werken bedrijven, bewoners en gemeenten aan projecten om het eiland vergaand te verduurzamen. Zo realiseerden de Amelander Energiecoöperatie, de gemeente en Eneco een groot zonnepark. Ook is er belangstelling voor nieuwe zonneparken en hebben steeds meer inwoners zonnepanelen op hun dak liggen. De NAM is bezig om de productieprocessen op en rond het eiland te verduurzamen. Zij wil hierbij gebruik maken van duurzame elektriciteit.

Liander gaat nieuwe elektriciteitskabels aanleggen

Voor al deze ontwikkelingen is de capaciteit van de huidige wadkabels tussen Ameland en het vasteland op termijn niet langer toereikend. Liander gaat daarom de komende jaren de bestaande elektriciteitsverbindingen uitbreiden met twee nieuwe kabels. Deze kabels komen te liggen tussen het elektricteitverdeelstation in Holwerd en een nieuw te bouwen verdeelstation voor elektriciteit op Ameland.

Liander bereidt werkzaamheden voor Ameland voor

In 2019 en 2020 treft Liander de voorbereidingen voor het aanleggen van de nieuwe elektriciteitskabels. We spreken hiervoor met belanghebbenden in de omgeving en we kijken naar de beste aanpak om de nieuwe kabels aan te leggen. Naar verwachting starten de uitvoeringswerkzaamheden medio 2021 en is de verbinding eind 2021 in gebruik.

Werkzaamheden op het vasteland

Op dit moment zijn we al bezig om de infrastructuur voor elektriciteit op het vaste land te verzwaren. Dit doen we op verschillende plaatsen en in verschillende fasen. We starten met het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels tussen Dokkum en Holwerd. Deze zijn namelijk eerst nodig, zodat we daarna de wadkabel naar Ameland kunnen maken. Op het kaartje hieronder ziet u de route waarlangs deze kabels komen te liggen.

Aanleg nieuwe elektriciteitskabels tussen Holwerd en Dokkum

Ook extra kabels op andere plaatsen in Friesland

Ook op andere plaatsen groeit de vraag naar energie en komen er wordt er steeds meer energie opgewekt met zon. Daarom leggen we ook nieuwe elektriciteitskabels aan in de buurt van Burdaard, Ginnum, Hiaure, Oosternijkerk en Niawier. Lees meer over werkzaamheden in Friesland op onze website. In het schema hieronder ziet u wanneer Liander waar werkt.

Planning Wat gaat Liander doen?
Februari - oktober 2019 Aanleg nieuwe elektriciteitskabels Dokkum - Holwerd

Routekaartje

September 2019 - april 2020 Aanleg nieuwe elektriciteitskabels Dokkum - Burdaard - Ginnum

Routekaartje

November 2019 - juli 2020 Aanleg elektriciteitskabels Dokkum - Hiaure - Oosternijkerk - Niawier

Routekaartje

Medio 2021 Aanleg elektriciteitskabels Holwerd - Ameland

Veelgestelde vragen aanleg wadkabel Ameland

  • Heeft u vragen over de aanleg van de wadkabel? Stuurt u dan een e-mail naar wadkabel-ameland@liander.nl. Wilt u liever bellen? Neem dan contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088-542 64 44.