Vernieuwen onderstation Uilenburg

Vernieuwen onderstation Uilenburg

Huidig onderstation aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 27

De komende jaren hebben steeds meer inwoners en bedrijven in Amsterdam elektriciteit nodig, onder andere door de versnellende energietransitie. Het maximale vermogen van het elektriciteitsnet wordt bereikt. Gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander werken nauw samen om ervoor te zorgen dat de voorziening voor elektriciteit klaar is voor de toekomst. Daarom gaat Liander onderstation Uilenburg, aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 27, helemaal vernieuwen.

Wat gaat er gebeuren?

Dit onderstation is een elektrische installatie. In dit station staan transformatoren die elektriciteit van hoge spanning omzetten naar lage spanning, zodat de elektriciteit bruikbaar is voor woningen en bedrijven.  

Uit onderzoek bleek dat het bestaande gebouw van het onderstation niet geschikt is voor de nieuwe onderdelen en installaties. Het kan ook niet aangepast worden. Het station zal daarom gesloopt en opnieuw opgebouwd worden. Tijdens dit proces kan het station geen energie leveren. Daarom zal een tijdelijk station gebouwd worden, die tijdelijk de levering van elektriciteit overneemt.

Op het huidige perceel is geen ruimte voor dit tijdelijke station. In overleg met de gemeente Amsterdam mag Liander het tijdelijke station op het naastgelegen terrein bouwen. Het hele project neemt ongeveer 5 jaar in beslag. Dit is vanaf de bouw van het tijdelijke station, het slopen en bouwen van een nieuw onderstation en het weer verwijderen van het tijdelijke station.

Tijdelijke situatie 

Het tijdelijk station bestaat uit twee E-houses (een soort grote mobiele stekkerdozen) en vier transformatoren (deze zetten hoge spanning om naar een lagere spanning). Vanwege de minimale ruimte worden de E-houses op een constructie in de gracht, boven het water, geplaatst. De gracht blijft toegankelijk voor boten. De transformatoren staan op het land. De transformatoren zijn ingesloten met vier wanden met een dak. Van en naar deze installaties lopen elektriciteitskabels de straat in.

Tijdelijke situatie aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 27

Hoe ver zijn we al?

Op dit moment bereiden we het project voor. Qirion - die energienetten ontwerpt, bouwt en onderhoudt - maakt een technisch ontwerp. In de loop van dit jaar vragen we alle benodigde vergunningen voor het tijdelijke station aan. We verwachten begin 2023 te starten met de bouw. Deze werkzaamheden, inclusief het leggen van kabelverbindingen, zullen ongeveer een jaar duren. Hierna volgt de sloop van het bestaande gebouw en de bouw van het nieuwe onderstation.

Ontwerp nieuw onderstation

Voor het ontwerp van het nieuwe onderstation zijn we in gesprek met gemeente Amsterdam. Liander heeft een aantal technische eisen voor het gebouw en de gemeente onderzoekt hoe het gebouw het beste past bij de uitstraling van de Nieuwe Uilenburgerstraat.

Up to date informatie

Meer informatie is te vinden op de projectpagina Uilenburg