Lokale energiesystemen in de versnelling
In het energiesysteem van de toekomst kijken we naar slimme manieren om het energienet optimaal te benutten. We moeten daarom innoveren en duurzame en lokale bronnen, zoals wind- en zonne-energie, spelen een belangrijke rol. Ook zullen we ons energiegebruik moeten aanpassen aan momenten waarop energie beschikbaar is. Maar we moeten vooral slim(mer) omgaan met ons elektriciteitsnet. En dat is precies wat ondernemers op het bedrijventerrein Apeldoorn-Noord doen. Zij zijn aangesloten op een lokaal energiesysteem, waarin duurzaam opgewekte energie zo efficiënt mogelijk lokaal ingezet wordt.
Een lokaal energiesysteem maakt het mogelijk dat ondernemers hun duurzaam opgewekte stroom onderling kunnen uitwisselen of leveren aan een nabijgelegen woonwijk. Niet alleen kunnen ondernemers hierdoor hun bedrijfsactiviteiten verduurzamen en ook vermindert de druk op het bestaande energienet. En dit biedt ruimte om toch nieuwe klanten aan te sluiten op plekken waar het net vol is.
Ook ondernemers op het bedrijventerrein Apeldoorn-Noord zijn aangesloten op een lokaal energiesysteem. Zij wekken duurzame energie op met hun eigen zonnepanelen. Dit wisselen zij onderling uit, wat ervoor zorgt dat het bestaande elektriciteitsnet minder belast wordt. En in het geval dat er meer zonne-energie wordt opgewekt dan nodig is, dan zorgen accu's in elektrische auto's en enkele separate batterijen voor tijdelijke opslag. “Het is ontzettend belangrijk om de stap naar een lokaal energiesysteem te zetten. Want er zitten veel meer kansen in het samen verduurzamen van een bedrijventerrein, dan wanneer je alleen naar je eigen bedrijf kijkt.” aldus Tanju Özel, directeur Techniek bij HVE, een van de initiatiefnemers in Apeldoorn.
Slim samenwerken
In het energiesysteem van de toekomst is het belangrijk dat we slim omgaan met ons energienet. Dat is nodig om de drukte op het net op te lossen en te voorkomen. Helaas bestaat er niet één standaard oplossing die we overal kunnen uitrollen. Daarom werkt Liander samen met marktpartijen en klanten aan passende oplossingen. Door de handen ineen te slaan met lokale partijen brengen we samen de energietransitie verder. Met de inzet van lokale energiesystemen zijn we in staat we de beschikbare capaciteit van ons energienet beter benutten, doordat aangesloten ondernemers hun onderlinge energiegebruik beter kunnen optimaliseren. Hoewel de focus van deze energiesystemen nu voornamelijk op de uitwisseling van elektriciteit ligt, zal het in de toekomst zal het ook mogelijk worden andere energiedragers, zoals waterstof en warmte, hierin te betrekken.
Vraag en aanbod in balans
Voor het ontwerpen en realiseren van het lokale energiesysteem in Apeldoorn werkt Liander samen met Firan. Zij leveren het zogenoemde Grid Control Platform dat de deelnemers direct (virtueel) met elkaar verbindt. Via het slimme energiemanagementsysteem krijgen ondernemers inzicht in de productie, het gebruik en de netcapaciteit binnen het lokale systeem. Bovendien brengt het platform de vraag naar en het aanbod van de lokale energie automatisch in balans. Daardoor wordt een maximale opwek en inzet van duurzame energie mogelijk.
“De vernieuwende infra-oplossing zoals in Apeldoorn-Noord is toegepast, is opschaalbaar naar andere locaties in Nederland. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan het verminderen van netcongestie en het versnellen van de energietransitie. Het is nu ook belangrijk om de aanpak van deze en andere individuele locaties door te ontwikkelen naar een meer gestandaardiseerde aanpak. Om daarmee vanuit Energiehaven Apeldoorn lokale verduurzaming in de volgende versnelling te zetten .” vertelt Haike van de Vegte, Business Manager bij Firan.
Klaar voor de toekomst
Liander werkt aan lokale duurzame energienetwerken die klaar zijn voor de toekomst. Projecten zoals in Apeldoorn-Noord laten de mogelijkheden zien van lokale energiesystemen, die de opwek, de opslag en het verbruik steeds in een onderlinge balans brengen. Zo kunnen bedrijventerreinen verduurzamen en groeien, ook in regio's met (dreigende) netcongestie.