Stappenplan terugleveren

U kunt op verschillende manier zelf elektriciteit opwekken. In dit voorbeeld van een stappenplan gaan we ervan uit dat u voor zonnepanelen kiest :

De stappen
Stap 1: Financiering en subsidiemogelijkheden
Stap 2: Offertes en aanschaf zonnepanelen
Stap 3: Aanmelden terugleveren en controle meter
Stap 4: Plaatsen van panelen en start!

Klik op de link of bekijk het stappenplan hieronder.

Stap 1 - Financiering en subsidiemogelijkheden
Op Milieu Centraal kunt u via de zonnepanelentest berekenen of zonnepanelen voor u interessant zijn. Voor een beperkt aantal gemeenten in Nederland kunt u de berekening overlaten aan Zonatlas . Deze site laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Op Energiesubsidiewijzer zoekt u uit welke mogelijkheden er in uw situatie zijn voor subsidie van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of uw gemeente.

Naar boven

Stap 2 - Offertes en aanschaf van zonnepanelen
Vraag bij meerdere installateurs een offerte voor zonnepanelen aan. Laat u ook goed voorlichten door deze installateurs bijvoorbeeld over het vermogen (Wattpiek – Wp) dat u wenst en of de capaciteit van uw huidige aansluiting groot genoeg is. Er staat vaak een rekentool op hun site waarmee u specifiek voor uw situatie bijvoorbeeld kunt berekenen in hoeveel jaar u de zonnepanelen terugverdient (de zogenaamde terugverdientijd).

Naar boven

Stap 3 - Aanmelden terugleveren en controle meter
U bent wettelijk verplicht u aan te melden als u gaat terugleveren. Dit gebeurt via de website energieleveren.nl . Uw aanmelding komt binnen bij Liander. Wij controleren of uw meter geschikt is voor teruglevering. Als dat het geval is vragen wij u uw meterstanden door te geven. Uw energieleverancier kan dan beginnen met salderen. Het verrekenen van de saldering of het uitbetalen van een eventuele terugleververgoeding regelt u direct met uw energieleverancier.

U kunt zelf controleren of uw meter geschikt is voor teruglevering. Mocht uw meter niet geschikt zijn dan biedt Liander aan uw meter kosteloos te vervangen voor een slimme meter die uw teruggeleverde elektriciteit registreert. Dit gebeurt binnen enkele weken na het indienen van uw aanvraag via de website Energieleveren.nl.

Naar boven

Stap 4 - Plaatsen van panelen en start!
Wij adviseren u een installateur de zonnepanelen te laten plaatsen. Dan gebeurt het op een veilige en verantwoorde manier. Een zonnestroominstallatie met een vermogen groter dan 600 Wp moet bijvoorbeeld op een aparte groep in uw meterkast worden aangesloten. Als u deze niet heeft zal de installateur deze voor u aanleggen.

Alle stappen doorlopen? Dan kunt u starten met energie opwekken. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee!

Naar boven